Udskrevet af studerende på hold 20.05, Odense Seminarium.
0-3 min
STARTBILLEDE: Kvinde med pressefolk omkring, tumult.
Kvinde: Vil du se dem? Hun hiver om i sin bluse og griner.
Voice-over: De her ( brysterne) er bare en regning, stripperen Lia Damèn fik et nej til at trække silikone brysterne fra i skat.
BILLEDSKIFT: Nyhedernes jingle og startbillede med tv2 logo
BILLEDSKIFT: Studievært Lotte Mejlhede i billedet.
Studievært: Og med der er vi i gang med nyhederne.
BAGGRUNDSBILLEDE: Finansminister Pia Gjellerup med underteksten: "nul skattelettelser".
Studievært: Regeringen var i dag ude med den helt store pensel. Udsigten for de næste ti at: Ingen skattelettelser. Pengene skal bruges til de mange nye pensionister og så får vi alle lidt mere at leve for.
BILLEDSKIFT: Frøperspektiv af finansministeren. Indslag med journalist Kaare Skou.
Journalist, voice-over: Her slukkes ethvert håb om skattelettelser til alle, de næste 10 år.
BILLEDE: Udtalelsen underbygges af billedet med ministeren, der smider et hæfte ned på et underlag foran sig, fokus ændres fra ministeren til hæftet.
BILLEDSKIFT: Nogen penge ligges på låget af statskassen.
Journalist, voice-over: Den uanseelige publikation: "En holdbar fremtid, Danmark 2010" handler om hvad statskassen skal bruges til. Statskassen opkræver mere end den skal bruge for at afdrage på gælden.
BILLEDSKIFT: Ældre nyder øl omkring et havebord (sommer)
Journalist, voice-over, fortsat: Og de sparede renter skal bruges til de ældre.
BILLEDSKIFT: Ældre mennesker bowler i en hal, kegler bliver væltet.
Journalist, voice-over, fortsat: Det går nemlig grueligt galt hvis man deler de sparede renter ud som skattelettelser til os, det er tyveri fra vores børn.
BILLEDSKIFT: Udtalelse fra finansministeren (interviewform).
Pia Gjellerup: Vi kan vælge, enten at betale over skatten, skattestigninger, eller ved at skære i vores velfærdssamfund, eller ved at låne. Det er de 3 muligheder der er. Det er de 3 muligheder regeringen ikke ønsker at vælge imellem. Vi vil afdrage på gælden i tide.
BILLEDSKIFT: Til pressemøde med finansministeren, ministerens ryg ses.
Journalist, voice-over: Det offentlige skal på skrump hvis det står til finansministeren, men ikke spare sig ihjel.
BILLEDSKIFT: Stadig pressemøde, nu ses Pia Gjellerup forfra.
Pia Gjellerup: Nej, hamrende urealistisk er det ikke, men det er svært.
BILLEDSKIFT: Illustrativt klip med symboler for følgende punkter.
Journalist, voice-over: I 90'erne blev der investeret i :
* Flere pladser i børnepasningen.
* Nye bygninger til museer og biblioteker.
* Modernisering i energisektoren med kraft- varmeværker og vindmøller.
* Faste forbindelser over Øresund og Storebælt.
* Og mere materiel til jernbanerne.
Journalist, voice-over, fortsat: I det kommende årti, skal der bruges penge på:
* Internet adgang til alle.
* Modernisering af apparaturet på sygehusene.
* Puklerne på vej- og jernbanenettet skal væk.
* Det samme skal hullerne i kloakkerne.
* Der skal bygges ungdoms- og ældreboliger.
* Nye folkeskoler.
BILLEDSKIFT: Tilbage til pressemøde.
Journalist, voice-over, fortsat: Ud over det skulle der være plads til at gennemsnitsdanskerens privat forbrug stiger 2% om året.
BILLEDSKIFT: Til interview med ministeren.
Pia Gjellerup: Det er faktisk ret godt også hvis vi ser over den historiske udvikling, så der er ret godt, altså vi får det bestemt ikke dårligere, vi får det bedre, men vi skal sørge for at vi ikke får nogle år hvor vi får det meget godt, fordi så kommer vi i en situation hvor vi ikke kan klare den opgave der ligger og venter på os.
BILLEDSKIFT: Skiløbere på vej ned ad en piste.
Journalist, voice-over: De to årlige udlandsferier, der gennem 90'erne efterhånden nærmest bliver betragtet som en menneskerettighed for de fleste af os - er reddet.
BILLEDSKIFT: Tilbage til studiet med interview.
Studievært: Hans Engel, med din politiske erfaring, hvad vil du så kalde regeringens oplæg. Er det økonomi? Eller er det valgkamp?
BILLEDSKIFT: Hans Engel, chefredaktør, Ekstra Bladet.
Hans Engel: Det her er helt klart et valgoplæg, altså fra nu af og frem til valgdatoen, vil der ikke komme et stykke papir på bordet, hverken fra regeringen eller oppositionen, som ikke er et valgoplæg. Så selvfølgelig er det noget regeringen nøje har overvejet, i lyset af at vi skal have et folkevalg inden for det kommende år. Og jeg syntes også, at de områder som regeringen prioriterer bærer præg af at man har tænkt i valgkampbaner.
BILLEDSKIFT: Både studievært og H.E. ses.
Studievært: Nu siger du, at man prioriterer nogle områder, men hvordan kan der være stemmer i, at man siger, der ikke kommer skattelettelser?
BILLEDSKIFT: Kun H. E. i billedet.
Hans Engel: Der er i regeringens udspil indbygget en lille lempelse på nogle afgifter og nogle skatter, men det der også er tydeligt....
manglende del af interview med Hans Engel (he). Interviewer: Lotte Mejlhede (lm). Udskrevet af Jeppe.
he: ...er at regeringen nu ønsker at tegne en profil af, at regeringen ønsker i de kommende år at vægte velfærdssamfundets kerneydelser: De ældre, skolerne osv. og over for det står så den borgerlige opposition, der hellere vil have skattelettelser. Så det regeringen nu ønsker, det er at øh tegne den der meget skarpe linie mellem en regering, der vil mere velfærd og bedre velfærd uden at skatterne stigninger og på den anden side de borgerlige partier, der vil nedsætte skatterne men ikke tænker i de samme velfærdsbaner. Så det her det er et klokkerent valgoplæg, regeringen har præsenteret.
lm: Kan vi så vente, der kommer noget lignende fra borgerlig hold inden længe?
he: jamen, jeg tror de borgerlige partier vil komme med oplæg både på skatteområdet, og vel også på et tidspunkt en samlet plan. Men alt hvad vi oplever fra nu af og det kommende års tid vil have folketingsvalget i baghovedet. De kommer ikke med noget tilfældigt, det er der simpelthen ikke tid til.
lm: Der har i denne her sammenhæng også været kritik af, at regeringen, siger man, misbruger embedsværket til at lave valgpropaganda. Er der noget om den snak?
he: ah, der må jeg indrømme, at jeg synes nok, det har lidt karakter af hykleri, altså sandheden er jo den, at centraladministrationen er jo ikke folketingets, er jo ikke de politiskes partiers, embedsværket, det er regeringens. Det er regeringen, der lægger linierne og embedsmændene de foretager selvfølgelig deres beregninger udfra de linier de får lagt fra regeringen. Men altså det ville være meget mærkeligt hvis man efter en årrække og skiftende regeringer, jeg har selv været del af nogen dem, hvor embedsværket, hvor embedsværket jo har arbejdet efter ministrenes anvisninger, at man nu pludselig siger, at nu må de ikke lave beregninger med den tendens der altid vil være ...
lm: så de borgerlige har gjort noget lignende
he: jamen altså jeg kan da mindes gennem årene beregninger på mange forskellige socialdemokratiske og andre partiers oplæg, som også bar præg af, at her var der et politisk udgangspunkt. Centraladministrationen skal nok være neutral og korrekt i sine svar. Men det er trods alt den politiske herre og mester, der bestemmer.
Nyhederne d. 23.1 efter indslaget med H. engel. Studievært Lotte Mejlhede.
Studievært: og det sagde altså Hans Engel.
Der gik også i dag valgkamp i bilisterne. Nye motorveje er på vej. Se mere om lidt.
( oversigt over aftenens andre nyheder)
Skift. I billedet ses Axel Jensen som læser avis.
Speaker: Kræftsyge Axel Jensen får nu statsministerens støtte. Den gamle mand bør have en værdig bolig.
Skift: En mand ved en computer snakker i tlf.
Speaker: Vi stresser som aldrig før. Stadig flere danskere søger professionel hjælp.
Skift: Bent f. Bjerre på klaver.
Speaker: sådan lyder en gammel kending spillet af en gammel kending. Fabricius udgiver sit livs melodier.
Skift til studievært. I venstre hjørne ses et par kæmpe patter. Tekst: Barm for egen regning.
Studievært: Pumpede bryster kan ikke trækkes fra i skat, heller ikke selv om man er stripper. Ligningsrådet afgjorde i dag, at brysterne ikke er arbejdsredskaber.
Skift: I billedet ses stripper Lia Damen foran Told og Skat i Kbh, hvor hun viser sine enorme Gajoler. Der er masser af pressefolk.
Speaker: Her sidder de så Danmarks mest omtalte bryster. Stripper Lia Damen var taget fra Vejle til Kbh for at overbevise Ligningsrådet om, at hendes brystforøgelse bør ku trækkes fra i skat. Lia damen fik et kvarter sammen med ligningsrådets nitten medlemmer. Og var fuld af optimisme bagefter.
Skift: I billedet ses Lia Damen på vej ned af en trappen.
Lia Damen: jamen jeg sagde ikke andet, end at de måtte se logikken i at mine regnskaber viser stor fremskridt i min indtjening så øh det må være logisk nok at skattefar får sine penge mangfoldigt tilbage.
Skift: Vi ser klip fra Lia Damen hotte og eksotiske stripshow. Der er musik i baggrunden.
Speaker: I 1998 fik Lia Damen lavet sine bryster større for kr. 20000. Det har betydet endnu flere stripjob at gå fra en b til en D-skål, men told og Skat vil ikke godtage fradraget
Skift: Seerne får kastet Lia Damens kæmpe nødder lige i op fjæset. De fylder simpelthen hele skærmen.
Speaker: ..som erhvervsmæssig investering, så derfor endte sagen om fradrag i Ligningsrådet.
Skift: tilbage til Lia Damen efter hendes møde med ligningsrådet. Hun løfter op i blusen og der bliver taget mange billeder af hendes meloner.
Lia Damen: Det ender med at jeg skal være stripper i min fritid.( latter fra journalisterne )
Skift: Lia går ud af døren omgivet af en masse pressefolk.
Speaker: Efter to timer var beskeden klar: Den går altså ikke. På trods af sagens principielle karakter ville ingen fra Ligningsrådet kommentere beslutningen.
Skift: Lia Damen står på en vej.
Lia D: jeg følte da jeg var derinde, at de allerede havde taget beslutningen, da jeg kom ind i rummet. Fordi da jeg var færdig med at forklarer min situation, var der ikke nogen overhovedet, der havde nogen spørgsmål eller nogen kommentarer til det såå øhh. Det virkede på mig som om de havde besluttet sig, inden jeg kom ind.
Skift: Tilbage til studievært: Lia Damen vil nu anke afgørelsen til landsretten.
Skift ny vinkel. I hjørnet ses huse ( priserne stiger).
Studievært: priserne på ejerboliger bliver ved med at stige, mest fart på er der i Kbh, hvor rige forældre er med til at drive priserne på ejerlejlighederne i vejret.
Skift: til bybillede med mange mennesker.
Speaker: Det myldrer med folk i Kbh og hvor godtfolk er kommer godtfolk til. Derfor stiger ejendomspriserne i hovedstaden på trods af pinsepakke og skattetryk.
Skift. I billedet ses Poul Erik Bech, Statsaut. Ejendomsmægler, formand EDC.
Poul Erik Bech: vi mærker simpelthen, at der er en øget velstand i hovedstadsområdet, at flere og flere får råd, flere og flere hjælper deres børn til ejerlejlighederne og samtidig er der kommet flere i arbejde.
Skift: I billedet ses et villa kvarter. Overlappet af en statistik over husprisernes udvikling pr. kvadratmeter.
Speaker: Nye tal fra Realkreditrådet viser, at mens kvadratmeterprisen for parcelhuse er vokset med kr. 2000 i Kbh. og Frederiksberg i de sidste 2 år, så er den steget mindre end halvt så meget i landet som helhed.
Skift. I billedet ses Jens Chr. Nilsen, Cheføkonom i BRFkredit.
Jens Chr. Nielsen: Hvis vi sammenligner en som købte bolig her i området i 1995 med en tilsvarende ny boligejer i dag, ja så, den nye boligejer skal slippe med kr. 50.000 mere efter skat, og det er rigtig mange penge for mange.
Skift. I billedet ses et par hænder der bladre i nogle papirer.
Speaker: der hvor prisudviklingen har været stærkest er for ejerlejligheder i Kbh. Ofte er det boliger der overtages af unge, men som ejes af deres forældre.
Skift. Tilbage til Poul Erik Bech.
Poul Erik Bech: Ja de velhavende forældre, eller de der er i 50érne i dag som hjælper deres børn til en bolig og det ser vi meget mere udpræget nu end vi gjorde f.eks. for 10-15 år siden.
Skift. Tilbage til bybilledet.
Speaker: Og til dem der drømmer om at komme til hovedstaden er bare at sige: Skynd jer at kom, det kan ikke betale sig at vente.
Skift. Tilbage til Jens Chr. Nielsen.
Jens Chr. Nielsen: Har du råd til at købe en bolig i dag til de nuværende høje priser, så så kan du godt overveje at slå til nu .
Skift. Tilbage til bybilledet.
Jens Chr. Nielsen: Det mener jeg. Priserne de er på toppen, men jeg tror at priserne vil blive ved med at være på toppen.
Skift. Tilbage til studiet.
Studievært: antallet af handler med huse og ejerlejligheder faldt i fjor med 12% i forhold til året før.
Skift. Ny vinkel. I hjørnet ses en motorvej (Bilisterne tilgodeses).
Studievært: Der gik i dag politik i bilisterne. Regeringen og de borgerlige har planer om at bygge flere motorveje, til stor irritation for venstrefløjen.
Skift. I billedet ses Margrethe Auken.
Speaker: SF måtte i dag erkende at vejene i dag får langt de fleste penge i den kommende trafikplan, efter møde med trafikministeren.
Skift. Interview med Margrethe Auken.
Margrethe Auken: De forfærdeligheder de laver med Kaj Ikast og Svend Heiselberg, det er jo så åbenbart socialdemokratisk politik, men øhh derfor kan det alligevel være, vi kan lave noget på jernbanerne.
Skift til Svendborgslandevejen.
Speaker: Trafikministeren og de borgerlige var ellers enige om at bruge 3mia. til bl.a. at lave motorvej mellem Odense og Svendborg .
Skift til en banegård.
Speaker: Kun 1 mia. skal bruges til udvidelse til S-tog til Roskilde.
Skift til interview med Søren Kolstrup. Trafikordfører enhedslisten.
Søren Kolstrup: regeringen er jo gået i sort øhh hvad angår styrkeforholdet mellem vej og jernbane, der ligger det jo entydigt op til, at nu skal der asfalteres overalt i Danmark.
Skift til Folketinget hvor der er mennesker.
Speaker: Lige så utilfreds som venstrefløjen er over manglende indflydelse, lige så tilfreds er de borgerlige her til aften på vej til møde med trafikministeren.
Skift. I billedet ses Svend Heiselberg trafikordfører, venstre, der interviewes.
Interviewer: Vil du regne med, at I får en aftale nu?
Svend Heiselberg: Ja, det tror jeg.
Speaker: De borgerlige håber altså, at trafikministeren vil indgå forlig kun med dem.
Skift til studievært.
Studievært: Trafikministeren skal igen i morgen mødes med venstrefløjen inden et forlig kan komme på plads.
Skift: Ny vinkel. I hjørnet ses Axel Jensen. (Ingen hjælp).
Studievært: Christiansborg summer af sympati for den kraftsyge Axel Jensen, men kommunen er ikke til at rokke.
Skift til Axel Jensens bolig, hvor en dame kommer på besøg.
Damen: Go´daw Axel Jensen.
Speaker: det lød ellers som om at der var hjælp at hente.
Damen til Axel Jensen: Så hvis du vil have at jeg hjælper dig med at finde et andet sted at bo, så vil jeg gøre, hvad jeg overhovedet kan for det.
Speaker: Men hjælpen var ikke til en ældrebolig. I går gentog socialudvalget med Gunver Jensen i spidsen sit nej til Axel Jensen.
Skift til Axel Jensen
Axel Jensen.: Jaa hun er falsk og hun er ikke til at stole på.
Speaker: Til gengæld kan kommunen måske tilbyde en almindelig bolig i Videbæk kommune. Men her er Axel Jensen ked af at tilbringe sin sidste tid. Det er alt for langt væk fra familien i Holbæk.
Axel Jensen: Skal de hjælpe mig med et eller andet, eller skal jeg have hjælp til noget, skal jeg i byen, så skal de også køre 50-100km.
Skift til illustration af kommuneskift.
Speaker: En borger der er berettiget til en ældrebolig må gerne flytte kommune, altså f.eks. fravælge Videbæk og i stedet flytte til Holbæk. Hjemmekommunen skal stadig betale for plejen.
Skift til interview med Henrik Dam Kristensen, socialminister.
Henrik Dan Kristensen: Hvis man er meget syg som som den ældre mand her jo er, så øhh så vil man jo selvfølgelig gerne være i nogle trygge omgivelser, som er tæt på familien.
Skift tilbage til Axel Jensens bolig.
Speaker: Hvorfor får Axel Jensen så ikke det tilbud. Socialministeren har rykket for en forklaring og statsministeren bakker ham op.
Skift til Christiansborg, hvor man først ser Willy Søvndal og derefter Pia Kjærsgård.
Speaker: Christiansborg summer af sympati. Willy Søvndal fra SF har politianmeldt kommunen og Pia Kjærsgård kalder ministeren i samråd.
Skift til speaker foran Videbæk kommune.
Speaker: Imens folketingspolitikerne står i kø for at komme 74-årige Axel Jensen til hjælp, så er der ikke meget hjælp at hente her i Videbæk kommune. For socialudvalget og borgermesteren er sagen afsluttet og de har ikke mere at sige om Axel Jensens ønske om en ældrebolig.
Skift til Axel Jensens bolig.
Speaker: Men sagen er sendt videre til det sociale nævn, her har man indtil d. 5. februar til at vurdere om Axel Jensen alligevel er værdig trængende.
Axel Jensen: Så de kan de vel ikke blive ved med at være lige stivnakkede deroppe, for det er jo en arrogant behandling man har fået deroppe i den kommune der.
Skift til studiet. I hjørnet ses et par hænder bag ved tremmer. (Udviste i klemme)
Studievært: Tre palæstinensere sidder lige nu fanget i et juridisk dilemma i Danmark. De er dømt til udvisning men hjemlandet vil ikke tage imod dem.
Skift til Vestre fængsel.
Speaker: Så derfor sidder en 21-årig palæstinenser varetægtsfængslet her i vestre fængsel. Det har han gjort snart i et år. Han venter på at blive sendt ud af landet.
Skift til interview med Anders Josefsen Advokat for udvist palæstinenser.
Anders Josefsen: Det giver en særdeles belastende psykisk situation at folk ikke ved hvor længe de skal sidde. De sidder på.. jo.. en.. en slags ubestemt straf.
Skift til Volls Mose.
Speaker: den 21-årige skulle have været udvist i februar sidste år efter at have afsonet 1½ år for væbnet røveri begået her i Volls mose. Men de libanesiske myndigheder
Skift til bybillede fra Libanon.
Speaker: har hidtil afvist at tage imod ham og 2 andre statsløse palæstinensere, der også er dømt til udvisning .
Skift til billede af brev fra den danske ambassade.
Speaker: . Og i begyndelsen af januar skriver de danske ambassade til udenrigsministeriet at sagen er stillet i bero.
Skift tilbage til Anders Josefsen.
Anders Josefsen: Min holdning er, at man ik i et retssamfund kan acceptere, at man kører en så lang varetægtsfængsling, hvor man alene sidder og venter på en udvisning som måske aldrig kan gennemføres.
Skift til interview med Anne Baastrup, retsordfører SF.
Anne Baastrup: det her er uholdbart både for de mennesker der er, der sidder konkret i varetægt men også for samfundet. Vi kan jo ikke have at folk render rundt uden opholdtilladelse.
Skift til interview med John Winther, udlændingeordfører, kons.
John Winther: Jeg synes, det er vigtigt at man prøver at undersøge mulighederne, for at man får de her mennesker der har siddet meget lang tid i fængsel, og man der forsøger at finde en løsning, hvor man evt. flytter dem hen i en eller anden form for for lejr, hvor der er mere frie forhold end der er i et fængsel. Men dog således at man har tjek på, hvor de er når udvisningen rent faktisk kan effektueres.
Interviewer: og du mener at en lejr vil være passende? De har jo sådan set udstået deres straf.
John Winther: Jah man jeg synes man skal undersøge hvad der af muligheder, men umiddelbart mener jeg en eller anden form for lejr, det ville være en en rimelig løsning.
Skift til studievært.
Studievært: Foreløbig er den 21-årige palæstinenser fængslet til d. 31. januar, herefter skal retten tage stilling til om fængslingen endnu engang skal forlænges.
Billede af Vester fængsel filmet uden for tremmerne så man ser fængslet igennem tremmerne, så det skaber en illusion om man selv er fanget.
Journalist " Så derfor sidder en 21 årige Palæstinenser varetægts fængslet. Det har han gjort i snart 1 år. Han venter på at blive sendt ud af landet" (Klip til advokat Interview med denne.)
Advokat "Det giver en særdeles belastende psykisk situation, at folk ikke ved hvor længe de sidder på en slags tidsubestemt straf". (Klip til Vollsmose bygninger.)
Journalist "Den 21 årige skulle have været udvist i feb. sidste år, efter at have afsonet 1½ år for væbnet røveri begået her i vollsmose"( Klip til kvinde m. barn.
Klip til Libiyen.)
Journalist " Men de libyamisiske myndigheder har hidtil afvist at tage imod ham og to andre statsløse palæstinensere, der også er dømt til udvisning"(Klip til et brev som den DK ambassade har skrevet.)
Journalist "I begyndelsen af jan. skriver den DK ambassade til udenrigsministeren, at sagerne er stillet i bero".(Klip tilbage til advokat).
Advokat " Min holding er at man ikke i e retssamf. kan acceptere at man kører en sådan lang varetægtsfængsling hvor man alene sidder og venter på en udvisning der måske aldrig kan gennemføres" (Klip til Chr.borg Anna Bostrup, retsordføre, sf.)
Anna "Det her er uholdbart, både for de mennesker der er, der sidder konkret i varetægtsfængsling men også i samf. vi kan jo ikke have at folk render rundt uden opholdstilladelse". (Klip til John Winther, udlændinge ordføre, Kons.)
John "Jeg syntes det er vigtigt at man prøver at undersøge mulighederne for at man får de her mennesker der har siddet meget langtid fængslet, om man kunne forsøge at finde en løsning, hvor man evt. flytter dem hen i en aller anden form for lejr hvor der er mere frie forhold end der er i et fængsel. Men dog således at man har tjeck på hvor de er når udvisningen rent faktisk kan effektueres".
Journalist "Og du mener en lejr vil være passende, de har jo sådan set udstået deres straf"
John "Jamen jeg synes man skal undersøge hvad der er af muligheder, men umiddelbart mener jeg en eller anden form for lejr, det ville være en rimelig løsning" (Klip til studiet)
Værten "Foreløbigt er den 21 årige palæstinenser fængslet til d. 31 jan. herefter skal retten tage stilling til om straffen endnu engang skal forlænges"
Ny historie.
Venstre hjørne af skærm Billede af Bush og et EU flag ved siden af.
Tekst Strid om abort.
Vært" Efter kun 3 dage som præs. har Bush den første konfrontation med EU. Den Am. regering ønsker ikke at støtte abort projekter i udviklingslandene"
Klip til - EU's ministre for socialeanliggender
Journalist" EU's ministre for socialeanliggender er i disse dage forsamlet til et uformelt møde i Sverige, herfra betragter man Bush beslutningen som et alvorligt tilbageslag for kvindesagen" (Klip til Anna Diamantopoulov, social kommissær EU.)
Anna, tekstet" George Bush har på første dagen i sit embede, iværksat en abort plan der tilsidesætter de hårdt til kæmpede rettigheder, som Am. kvinder har erhvervet sig: At de slev kan bestemme hvornår de vil have et barn" (Klip til salen hvor hun sidder.)
Journalist "Bestemmelsen rammer i første omgang udenlandske familieplanlægnings grupper der anerkender abort" (Klip til Ronald Regan der kommer gående, Arkiv.)
Jounalist, imens "Den økonomiske støtte blev oprindelig fjernet af en anden republikansk præs. nemlig R.R i 1984" Klip til Bill Clinton.
Journalist "Men i 1993 2 dage efter at Bill Clinton var blevet indsat som præs. blev bestemmelsen ophævet" Klip til Bill Clinton.
Journalist " For nu altså under George Bush at blive sat i kraft igen"
Klip til Margareta Winberg, ligestillingsmini. Sverige.
Margareta, tekstet "I EU har det været et kontroversielt spørgsmål, hvor vi har gjort fremskridt, derfor er det ulykkeligt, at det første præs. gør er at fjerne støtten til de organisationer der går ind for fri abort" Klip til salen.
Journalisten "Den Svenske mini. vil nu opfordre statsmini. Göran Person til at tage spørgsmålet op når der senere på året skal være Am/europæisk topmøde"
Studiet.
Værten "Men allerede nu siger den svenske statsmini. at den nye abort bestemmelse er internt Am. anliggende"
Udland.
Værten "Den myrdede præs. Kabila blev i dag begravet i den Demokratiske republik Congo" Klip til salen.
Værten " Kabila klanens allierede, Zimbabwe, Angola og Namibia var med til begravelsen. Den Demo. republik Congo er på størrelse med Vest Europa ( Klip til soldater der gør honnør.) (Klip til en der bukker foran en kiste.)og i politisk kaos, flere afrikanske stater har styrker i landet. Klip til soldat der står med gev. Krigen i landets østlige del, har det sidste år kostede 1,7 millioner mennesker livet"
Nyt indslag.
Venstre hjørne retsbygning i Frankrig, bombet.
Vært "Retsbygningerne i den franske by allesi blev i dag ramt af en bombe sprængning. Eksplosionen ødelagde bygningens vinduer (Close up på vinduerne.)og lavede et stort hul i væggen (Klip til politibil)politiet frygter at en af de korsikanske uafhængigheds bevægelser (Klip til politimand der snakker med en eller anden)står bag"
Nyt indslag.
Billede af lagune.
Vært " Galapagos øerne er stadig erklærede i undtagelses tilstand, efter det olieudslip fra et tankskib. (Klip til tankskibet.)600.000 liter gasolie er foreløbigt lægget fra skibets tanke (Klip til strand m. olie. Klip til søløve med olie på sig)en del af olien er drevet ind på øen Santa Fe. (Klip til lokale der hjælper med oprydning.)Ligenu ser det ud som om vind og strøm driver den store oliepøl. (Klip til skibet fra fugle perspektiv ) Nord på og ud mod det åbne hav. Dermed tegner det til den helt store miljø katastrofe kan undgås".
(Klip til ren søløve der løber glad på stranden)
Nyt indslag - TV2 Baggrund.
Venstre hjørne en der sidder og taler i telefon foran pc.
Tekst Stress.
Vært " Tendensen er klare flere og flere danskere må søge professionel hjælp pga. stress. Teknikken der skulle gøre det lettere for os har mest af alt sat tempoet op. Baggrund i aften om stress i den menneskelige hjerne som i virkeligheden er bedst til at rode efter spiselige knolde i jordbunden" (Klip til børsmægler foran 3 computere )(masse støj, tal og telefoner der ringer)
Journalist "Stress hormonerne som fx adrenalin kan være livsnødvendige hvis man en dag skulle stå ansigt til ansigt med en bidsk schæferhund, men en konstant påvirkning af stress hormonerne kan få hjernen til at bryde sammen" Klip til Bo Netterstrøm, overlæge, arbejdsmed. klinik, Hillerød.
Bo "Vores arbejdes liv er blevet meget mere komplicerede, der er mange flere informationer som vi skal håndtere til daglig, samtidig med at vores konkurrence samf. jo gør at vi hele tiden bliver stillede over for tiltagende krav om at yde mere og mere på vores arbejde"
Klip til Grete Bille, antropolog hun skænker kaffe.
Journalist " Stress kostede Grete Bille jobbet. På et tidspunkt slog hjernen simpelthen fra"
Klip til Grete Bille up-close.
Grete " Jeg sad foran et skrivebord og kiggede lige ud i luften og så på en masse papirer, tog det ene papir op, og tog det andet papir op, kunne ikke bestemme mig til hvad jeg skulle gå i gang med, og kom i tanke om at jeg manglede noget fra arkivet, gik ud i arkivet
og anede ikke hvad jeg var der for og da jeg kom tilbage igen kunne jeg ikke finde min kuglepind" (Klip til Telefon, pc, telefon hurtigt efter hinanden (for at skabe stress faktor).
Journalist " En undersøgelse for pensionsselskabet PFA, viser at der er en markant (Klip til Graf m. overskriften stressproblemer.)stigning af højere uddannet som søger rådgivning om stress. At antallet af (Ny graf blodpropper/hjerneblødninger.)Blodpropper og hjerneblødninger forsagt af stress er stigende, og en mindre stigning (Ny graf invalide pension.)af antallet af helt unge ledere der søger om invalide pension pga. stress,
(Klip til børsmægler.)Ledernes hovedorganisations undersøgelser viser at 93 % af lederne føler at jobbet er stressende"
Klip til Sven Askær, direktør, ledernes hovedeorg.
Svend " Som leder har du jo mange berøringsflader i din dagligdag, du har krav fra medarbejdere, du har krav fra måske en leder der står over dig eller måske en bestyrelse. Du har krav fra dine omgivelser, samhandlingspartnere, og du har jo også krav eller forventninger om et privat liv"
Klip til en sal med mennesker til en forlæsning.
Journalist "Danskerne strømmer til foredrag og stress seminar, her kan man bl.a. lære at(Klip til kvinde.) trække vejret dybt, for at håndtere stress. Men åndedrættetstekninkerne rækker ikke, den menneskelige hjerne er slet ikke istand til at operere med så store og abstrakte informations mængder som vi kræver af den i dag"
Bo "Men man må ikke huske på at vi fra vore herres hånd er programmeret til at være samler, jæger og leve i en lille gruppe på 5 10 personer, som klare dagen stille og roligt, og som af og til kommer ud for et vildt dyr eller fjende sådan er det slet ikke idag" (klip til computer, lyde og telefoner)
Svend " Der er nogle ledere der har det der machosyndrom, at man som leder skulle junne klare alting hele tiden, jeg tror det er vigtigt at man er opmærksom på de signaler man får og siger fra"
Grete " Når man er stresset får man endnu svære ved at sige fra, fordi man mangler overblikket simpelthen" (Klip til børsmæglerne).
Journalist "Ifølge Bo Netterstrøm vil netop stress i fremtiden afgøre hvem der vil være med på velfærdsvognen"
Bo "Der vil ske det at en række mennesker bliver syge af stress og at vi får det her b- hold der ikke kan hænge på ræset mere og måske bliver til et c- hold i sidste ende" (Klip til Computer, telefon og lyde).
Studievært" I løbet af få måneder begynder psykiatrifonden en kampagne, og for erhvervslivet, får at bekæmpe de ansattes stress"
SLUT.
Skift til indslag: (Der zoomes ind på Bjerres hånd. Han spiller et uddrag af temaet fra Matador)
Indslag slut.
Tony
Studievært: Vi vil gerne ha´ en vejrudsigt
Vejrkort af Danmark og kvindelig metrolog ses på skærm.
Charlotte Autzen (Metrolog): Ja lige nu her til aften er der problemer med tåge mange steder. Men den skal vi nok få ryddet af vejen. Når først blæsten og regnen tager over. Det er også sådan vi starter i morgen med kuling og masser af regn. Først i løbet af dagen drejer vinden til sydvest, det klarer op, temperaturne stiger. Torsdag derimod ser rimelig ud, chancer for sol og byer, måske endda kun i Jylland. Fredag skal vi ha´ endnu en regnvejr forbi. Og weekenden den ser ærlig talt lidt spændende ud. Det ser ud som vi igen skal have hvidt ud af skyerne. Det er vel også okay, for det er jo stadigvæk vinter.
Studievært: Det er det jo. En fjerdel af jordens befolkning har netop fejret nytår.
Studievært: Det er slangens år. Nytåret er den vigtigste familiefest og udløser den største folkevandring i verden. 500 millioner mennesker rejser til familie og venner. Nyheder igen kl. 22. God fornøjelse!