Eventyr 3/1.05/bu/04-10-00

KOPIER: Klods Hans-omskrivningerne, Prinsessen, der blev mand, 'original' og genfortalt, Keld Gall Jørgensen. Kompetenceudviklingsspørgsmål.

Mål

- at arbejde med litterære grundbegreber og didaktiske overvejelser ifbm. disse

- at arbejde med litterær analyse

Struktur

  1. Litteratur og produktion - (receptionsteori) - og Klods Hansomskrivninger
  2. Den lille Havfrue
    1. Kompetenceudvikling
    2. Fremlægning
    3. Analyse og fortolkning i fællesskab
Opgave til næste gang

Sammenlign prinsessen, der blev mand med de genfortalte versioner.

Litteratur og produktion - med Klods Hans (og den lille havfrue) som eksempel

*Diskussion: Hvorfor laver vi egentlig alle disse analyser af eventyr og andre tekster?

- fordi en første læsning aldrig giver en fuldstændig forståelse af en tekst

- særlig når noget er fremmedartet, er det svært umiddelbart at forstå - så må vi gå middelbart til værks - og undersøge baggrunden for teksten og måden den ind- og udfolder denne baggrund på.

- fordi vi ved at blive opmærksomme på forskellige træk ved en tekst, bliver bedre til at se dem i andre - vi bliver bedre læsere

- for at vi bedre kan argumentere for vores tolkning

Nu skal vi arbejde med forskellige aspekter af en litterær analyse ved at I selv forsøger jer som forfattere af små bidder. Dette er både for at I bliver klogere på analysen, men også for at I kan få gode ideer til, hvordan I selv kan undervise i litteratur, når I bliver lærere... De begreber, vi anvender finder I mere grundigt forklaret hos Keld Gall Jørgensen. Se også mine noter til KGJ: Litterær analyse.

  1. sprog: 5 min. skriv et afsnit om hvordan der ser ud hos havfolket. Det skal kunne fungere som indledning til eventyret -> Sprogundersøgelse... Sammenlign med HCA. Find forskelle og ligheder sprogligt.
  2. stil: billeder, syntaks, periodelængder - undersøg hvordan stilen var i ovenstående opgave
    NB! Vi kommer til at arbejde mere med sprog og stil gang 5.
    1. *Nu læses de 6 klodshansomskrivninger - Hvordan er stilen ifht HCAs stil? - jf. særlig 6: Med allusioner, rim og rytme, humor.
  3. fortælleteknik:
    1. Fremstillingsformer: Forfattere veksler mellem beretning (panoramisk fremstilling), situation (scenisk fremstilling), beskrivelse. Find alle 3 i Den lille havfrue.
    2. Talegengivelse: Direkte, indirekte, dækket direkte tale -
      I 3) er der ingen markeringer af talegengivelser. Lav de rigtige tegn i 3. afsnit - og find en af hver type talegengivelse. Lav nogle replikker i 5) om til indirekte og dækket direkte tale.
    3. Synsvinkel: Jf. omdannelse af Klods Hans fra 3. til 1. - det bestemmer teksten - hvad der er med og hvad der ikke er med. *Se på HCA: Hvordan skabes læserens holdning til brødrene og til Klods Hans - og se på omskrivningerne - hvordan skabes den her?
    4. Tid: Medsyn til bagudsyn fx eller omvendt. Hvad er Klods Hans? (Hvad er 1, 2 & 5 vs 4 (bemærk slut) og 3 (der skifter undervejs)) - og 6?) Hvad betyder det for Klods Hans at komme i medsyn?
    5. Fortællertype: Hvad kan jegperson, som 3.person ikke kunne og omvendt?
      Indskudt diskussion: Hvad kan man som lærer bruge meddigtning til?
      - fortolkning (jf fx 6) - forsøg med andre muligheder (jf. 2.05s tre slutninger - der alle reelt var det samme: Indespærret)..
      - at opdage hvordan sprog og stil fungerer - og er svære. Indblik gennem forsøg...
      - underholdning
  4. Komposition: Tegn en spændingskurve for Den lille Havfrue (og sammenlign senere med filmens spændingskurve. Prøv at flytte rundt på den...
  5. Miljø- og personbeskrivelse: Er så kedeligt - eller hvad. Dramatisering, skrivning af tænkte situationer, beskrivelse af en tænkt kammarats hjem eller en samtale med en lillesøster -> at man må undersøge personerne og miljøet grundigere...
    * Beskriv den lille havfrues 1. dag som luftens datter. 5 min. Læs op, diskuter - som overgang til tolkning...
  6. Tema og motiver: Hvad er tema(er) i Den lille havfrue? Hvilke motiver optræder? Hvorfor er temaet/erne godt/dårligt - beskriv fx en situation der følger af temaet - og udfold heri positiv/negativ kritik
Den lille Havfrue

Kompetenceudvikling 3x15 min.

Vælg en ordstyrer. I skal nå alle spørgsmål. Det er ordstyrerens opgave.

Vælg en referent, der skal fremlægge jeres konklusioner (høring)

  1. Hvilke rumlige niveauer er der I teksten?
  2. tre niveauer - Havverdenen, menneskenes verden, luftens børn.
  3. Beskriv den lille havfrue.
  4. Hvad er havfruens mål?
  5. Hvad repræsenterer solen?
  6. Hvad betyder de røde blomster så? - og marmorstatuen?
  7. Hvad repræsenterer de tre niveauer så hver især?
    jordelivet, kærligheden til mennesker, kærligheden til Kristus

1. tolkning HCA fra undermenneske (Skomagersøn) gennem menneske (borgerlig) til luftmenneske (poet)

2. tolkning: Bevægelse mod gud/kristus (Solen) på den ene side og individuation (romantisk dannelsestænkning) på den anden.

Matthæus 19,29: Og hver, som har forladt hjem eller brødre eller søstre eller fader eller moder eller hustru eller børn eller agre for mit navns skyld, skal få det hundrede fold igen og arve det evige liv.

Paulus (Brevet til efeserne, 5,30-32): Thi vi ere hans legemes lemmer, af hans kød og hans ben. Derfor skal manden forlade sin fader og moder, og blive fast hos sin hustru, og de to skulle være et kød. Denne hemmelighed er stor thi jeg taler nemlig om herren og menigheden.

Se s. 65m, 67, - mods. s. 65n og s.72ø - Bedstemor og Heks ser prinsen som middel til målet - han skal elske hende: sjæl og evigt liv. Havfruen elsker ham - som discipel uden at forråde - men prinsen er ikke den sande prins - det er kristus.

Havfruen søger ægteskab - ikke med manden, men med kristus...

Bruno Bettelheim: Eventyr kan bruges i terapi - barnet kan læse eventyrene og genkende sig selv - og derigennem arbejde med smertefulde konflikter. Men historien skal ende godt - ellers bliver tilværelsen fremstillet for udsigtsløst.

* Hvad så med den lille havfrue - ender den ulykkeligt? Er det så dårlig litteratur?