30.08.00

 
Mobning - et fælles ansvar!


 

 

Aktuelt bragte den 4/8 en artikel af Leo Grøndal, som er af den opfattelse at folkeskolen er forældet og burde afskaffes, eftersom hans erfaring med sine børn siger ham, at lærerne er for lidt opmærksomme på, at mobning i skolen er et voldsomt stort problem. Grøndal mener endvidere, at mobning er en direkte følge af lærernes manglende kompetence,  og at en heldagsskole bestående af et team af diverse lærere, håndværkere og pædagoger kan være løsningen på problemet.

Desværre er mobning en realitet i folkeskolen, men hvad kan vi gøre ved det? Det nemmeste ville selvfølgelig være at skyde skylden på lærerne og politikerne, som Grøndal der mener, at de ikke er deres opgave voksen.  Men Grøndal har løsningen på mobningsproblemet, som de professionelle har ignoreret.  Han vil indføre nytænkning i form af et  bredt under-visningsteam, der skal være ansvarlige og  som prioriterer både det faglige såvel som det praktiske. ”En skoleform med plads til at eleverne søger grænser, fagligt og socialt og med nærværende voksne, der sætter grænser, når børnene går for vidt”. Men spørgsmålet er om disse ”ansvarlige lægfolk” vil give større ballast og kompetence til at løse konflikter, end lærerne er i stand til?

 

Heldagsskolen

Som udgangspunkt ville det være en stor hjælp for lærerne at samarbejde med diverse andre pædagogisk ansvarlige omkring børnene i deres dagligdag. Dette kunne være en af fordelene  ved en heldagsskole, hvor et tværfagligt samarbejde ville have bedre rammer for at kunne fungere. Og samme skoleform, med flere voksne,  ville også give større mulighed for at løse de konflikter, som helt naturligt opstår. I praksis er det sådan, at

pædagoger i f.eks. SFO samarbejder med lærerne om børn, der har problemer.

 

Åbenhed og fælles ansvar

I det hypermoderne og selvcentrerede samfund, som vi lever i, er individet sat i fokus, og selvstændighed og selvværd er blot to evner, som er en nødvendighed for at kunne klare sig.  Skolen har derfor også et ansvar for at forme barnet, og give det en ballast, så det bliver socialiseret i vores samfund, og det være sig både socialt og  fagligt. Samtidig må målet  være at give barnet et godt selvværd, så det bliver i stand til at tage imod de udfordringer, som kommer i livet. Det drejer sig derfor om at være med til at åbne muligheder således, at  barnet kan udvikle sig til et helt menneske ud fra en  pædagogisk og psykologisk baggrund. Der skal skabes et bedre samarbejde mellem skolen og hjemmet, og det er i ligeså høj grad forældrene, som må tage del i ansvaret for børnenes trivsel i skolen.  Hvis vi skal mobning til livs, skal der en åben dialog i gang, og problemet skal anerkendes. Måske en holdningsændring hos nogle forældre ville løse op for problemet?

 

 

   Af:

   lærerstuderende

   Lone Lüchow Petersson,

   Henrik Jeppesen

   Marianne Nielsen    

   Betina Jørgensen