Børnelitteratur/2.05/bu/25-03-01

Spørgsmål til debat om forløbet i børnelitteratur

Spørgsmål til overvejelse

Jeres egen fremlæggelse

Hvad fik du selv ud af at arbejde med den tekst, I skulle fremlægge?

Hvad betød det store tidsrum, I havde til fremlæggelsen, for jeres arbejde?

De andres fremlæggelser

Hvad fik du ud af de andres fremlæggelser? Tænk dem igennem én for én og prøv derefter at finde generelle konklusioner. Tænk på fænomener som indhold, tekstforståelse (jeres og gruppens), fremlæggelsesformen, ordstyring, didaktiske overvejelser, diskussioner på klassen og i grupper, anvendelighed i jeres senere arbejde, andet (vi diskuterer disse temaer et for et på klassen, så strukturer gerne dine kommentarer i forhold til dem).

1. Bo Green Jensen: Dansen gennem sommeren

Efter en kort introduktion blev vi delt i 4 grupper, som arbejdede med hhv. journalistik, skuespil, tegning og Ricki Lake. Derefter en fremlæggelse og diskussion. Afsluttende om 8.b.s og 2.05s evaluering.

2. Louis Jensen: 100 historier

Gruppen indledte med en nykritisk analyse af 1. historie. Hver person havde ansvaret for et eller et par lag i modellen. Dernæst gruppedannelse; grupperne arbejdede med hhv. oplæsning, tegning og videredigtning. Fremlæggelse og diskussion. Dernæst diskussion af bl.a. receptionsteoriens muligheder og begrænsninger og af styring af fremlæggelsen.

3. J.K. Rawling: Harry Potter

Gruppen havde skabt et dunkelt rum med røgelse, glimmer på bordene, starinlys osv. og spillede selv fire professorer med hver sin høje blå hat. Vi blev fordelt på 5 grupper. En for hver kollegium og en femte med aspiranter (der ikke havde læst). Grupperne skulle løse hver sin opgave: Referer bogen, tegn figurerne og karakteriser dem, undersøg symbolerne i fortællingen, fortæl historien om Rawling selv, plus en opgave mere. Fremlæggelse og diskussion. Diskussion af udvalgte spørgsmål formuleret af grupperne. Konkurrence afgjort.

4. Måns Gahrton: Vi graver mormor op

Præsentation af teori om sorgbearbejdning. Præsentation af teoretisk materiale og undervisningsmateriale fra Kræftens Bekæmpelse. Gennemgang af bogen med forslag til arbejde med den. Alle tegnede en tegning om sine forestillinger om hvad der sker efter døden. Præsentation og diskussion. Alle skrev et digt om afsked. Oplæsning og diskussion af arbejde på klassen med digte, særligt ifbm. død og sorg.

5. Jostein Gaarder: I et spejl, i en gåde

Oplæsning af Paulus 1. brev til Korinterne kap. 13. Diskussion af 5 spørgsmål formuleret af gruppen. Forsøg på fælles tolkninger på klassen – både de mere og de mindre centrale elementer blev inddraget – og gav anledning til diskussion af formålet med tolkning (jf. diskussionen om englen Ariels eksistens og funktion). Gruppearbejde i små grupper om anvendelse i undervisningen. Fremlæggelse og diskussion.

6. Bjarne Reuter: Den skæggede dame

Arbejde i to grupper lagde op til analyse og fortolkning med det formål at komme frem til dybere indsigter i tekstens underliggende lag. Og så viste det hele sig at være lagt til rette for at vi skulle sige, at sådan kan man ikke arbejde med den bog. Det virkede. Derefter et oplæg om et fælles træk i Reuters bøger: Mødet mellem arbejderkvarteret, middelklasseområdet og velhaverne. Til slut en længere diskussion af hvornår og hvordan Den skæggede dame kan anvendes i undervisningen.

Det indledende forløb

I hvilket omfang har I inddraget stof fra det indledende forløb i jeres egen fremlæggelse og ved de andres?

I hvilken udtrækning var de emner/tekster, der blev anvendt, rimelige i forhold til målet?

Kunne emnerne/teksterne have været organiseret i en anden rækkefølge?

Faglig og didaktisk læring

Hvor god er du nu til at analysere & fortolke tekster? Er det bedre, end du var før?

Hvor sikker er du på tilrettelæggelse af et forløb i folkeskolen, hvor du inddrager litteratur?

I hvilket omfang har forløbet også taget sit udgangspunkt i dine tidligere erfaringer og i dine forestillinger om, hvad det vil sige at uddanne sig til lærer?

Evaluering

Har undervisningen bidraget til ny indsigt i lærerarbejdet?

Kunne du selv have gjort mere for at få et større udbytte? Hvad kunne du have gjort?

Hvordan vil du vurdere dit og holdets engagement?

Mål

Hvad var målet med forløbet og i hvilken udstrækning blev det opfyldt?

Var målet hensigtsmæssigt i forhold til uddannelsen og det kommende lærerarbejde?