Var til konference om it i skolen forleden - ikke en konference for skolefolk så meget som for administratorer og it-folk. Det slår mig tit til den slags arrangementer hvor mange der synes at lidt viden om it og egne erfaringer med skolen - fx som elever eller forældre - gør dem i stand til at udtale sig skråsikkert om emnet. Fx overhørte jeg en person (meget højt placeret i en stor it-virksomhed) forklare en læremiddeludvikler fra Alinea hvordan deres nye superbog.dk ville blive meget bedre hvis der lige var nogle forståelsesspørgsmål og adgang til at læreren kunne holde øje med om eleverne havde læst bogen og svaret på spørgsmålene. Underforstået: Så ville arbejdet være gjort. Tænk hvis det var så let... (udvikleren havde lige forklaret hvordan læreren havde overblik over hvilke bøger eleverne havde læst - og hvilke de havde adgang til, men det er en anden sag...).
Nå, det der virkelig bragte mig ud af fatning var endnu engang at måtte lægge øre til den ideologiske vrangforestilling at lærere med it faktisk kan alting selv - eller endnu bedre: At eleverne nu skal være dem der vælger hvilke læremidler der skal bruges i skolen - de er jo digitalt indfødte. Lad dem få "serveretten"!
Lærerne kan lige gå på nettet og finde nogle fede applikationer som lige kan bruges til at lave en film, og eleverne kan lige læse på wikipedia om 2. verdenskrig, og der er også nogle fede programmer som eleverne kan lege med, så de får testet deres viden. Og så kan de lige skrive i et weblogprogram som lærerne lige selv kan installere. Og så skal de tage nogle billeder og lægge dem op i flikr. Og de kan lægge deres film op på youtube. osv. osv. Og når skoledagen er omme, kan eleverne tage en national test, så læreren ved hvor kloge hendes elever er efter hver skoledag.
Lad os lave en analogi. Vi stiger om bord på et fly. Der er ikke så mange stole, for kaptajnen har lige fundet nogle nye smarte stole på en auktion som han er ved at sætte op. Der er nogle der lige kan foldes sammen rigtig smart så passagererne kan vende sig rundt og komme hinanden ved. Der er også en der kan pumpes op, så man kan sove. Ude i cockpittet har kaptajnen fjernet alle styringsinstrumenter, for han har fundet et sejt program i beta som kan klare det hele meget bedre. Han er ved at installere det. Alle måleinstrumenterne har han erstattet med en ny rigtig smart multiple choice-test som han selv kan svare på. Så det er der helt styr på. Ready to take-off?
Ærlig talt. Jeg er glad for at der er klare regler for hvem der skal bygge fly, hvem der skal sikre sig at de er teknisk i orden og jeg er rigtig glad for at der sidder en ekspert der løbende uddannes, bag styrepinden - og ikke mindst er jeg glad for at han har en andenpilot til at hjælpe sig. Jeg er glad for at der er respekt for eksperterne - men ikke overdreven tillid til at én person kan alt på en gang.
En lærer er ikke ekspert på alle områder. Ingen mennesker kan vide alt om hvad der sker i alle skolens fagområder. Ingen mennesker kender til alle teorier og indsigter i hvordan elever lærer og hvordan deres arbejde bedst muligt tilrettelægges osv. osv. Derfor er der forlag (som i øvrigt sagtens kunne blive meget mere velfunderede i deres udvikling af læremidler, men det er en anden sag), derfor er der folk der bruger deres tid på at undersøge hvordan computere kan bruges til at understøtte elevernes læring bedre, og derfor er der folk der overvejer seriøst hvad det er hensigtsmæssigt at lære eleverne osv.
Så lad os i stedet for at videreformidle fremtidsfiktioner om hvordan læreren lige kan det ene og det andet, bruge vores tid på at skabe bedre redskaber som læreren kan bruge i den ufatteligt komplekse praksis hun står i med 20-30 elever, meget stramme tidskrav,
relationer til forældre og kolleger - og ikke mindst de meget komplekse læringsmål hun har på sine elevers vegne.
Så ville vi være kommet langt...