Jeppe Bundsgaards hjemmeside
Velkommen! Weblog Ph.d.-projekt Artikler Foredrag Live English area


Projekter


http://projekter.au.dk/fileadmin/ICILS_2018_logo_100x100_01.png

ICILS 2018

 

Demonstrationsskoleprojekterne

Bøger

 

Digital dannelse

 

http://www.dafolo-online.dk/media/online/thumbs/7607.jpg

It-didaktik i teori og praksis - elevpositioner og digitale kompetencer i et dannelsesperspektiv

 

Klik for at komme til bogens hjemmeside

Kompetencer i dansk. Gyldendal 2009.

 

Klik for at komme til bogens hjemmeside

Danskfagets it-didaktik. Gyldendal 2007.

 

Klik for at komme til bogens hjemmeside

Bidrag til danskfagets it-didaktik. Ph.d.-afhandling. Forlaget Ark 2005.

Weblog

Add to Google
OversigtAbonnerLoginOpret ny brugerGrafisk overblik
Staveundervisning er spild af tid...The Futility of the Spelling Grind 05/06/201000:38
AfJeppe Bundsgaard5svar

Jeg har på det seneste været på udkig efter forskning om staveundervisning. Min antagelse var at kontekstfri staveundervisning ikke er tiden værd fordi eksplicit undervisning i korrekt stavning af enkeltord, grammatiske regler for stavning - og diktat ikke mindst - bygger på den forestilling at vi er i stand til at omsætte regler til praksis, og at vi kan øve os i delelementer og derigennem udvikle integrerede kompetencer. Og den teori om læring er ikke rigtig... Min antagelse var og er at stavning læres bedst når vi udfolder de praksisser hvor stavning opleves som væsentlig for os. Her kan eleven og læreren kigge på og arbejde med stavning når det gør en forskel, fx fordi det er en tekst som skal læses af en fremmed eller når det er en tekst der skal publiceres.


Nu har jeg fundet forskning der støtter min antagelse. Uddannelsesforskeren Stephen Krashen  udfordrer (se her) resultaterne af en undersøgelse der viser at børn der undervises i stavning lærer at stave.  


Krashen henviser til en del forskning - bl.a. den sandsynligvis første forsker i stavning, amerikaneren J.M. Rice, der i 1897 publicerede en undersøgelse der viste at børn der havde fået staveundervisning, ikke blev bedre til at stave. Krashen har efterprøvet Rices data med nye statistiske metoder. Konklusionerne holder.


Andre undersøgelser viste at børn der får kontekstfri staveundervisning fx i 3. og 4. klasse bliver bedre til at stave.... Men i 4. og 5. klasse har børn der ikke fik tilsvarende undervisning, lært at stave de samme ord af sig selv. Og så er tiden de første børn brugte, jo spildt.


Krashen henviser også til Sandra Wilde som har estimeret tiden det tager at lære at stave et ord til 20 minutter. Der er måske 50-100.000 ord i dansk. God arbejdslyst!


Så Krashens svar er: Læsning! (i øvrigt er det vigtigt at ordene eleverne læser, er korrekte - ellers lærer de at stave forkerte ord...). Og skrivning hvor fokus på stavning kommer efter at teksten er indholdsmæssigt færdig. Hvis eleverne oplever at det er vigtigt at teksten er "korrekt" - fx fordi der er nogle andre end deres lærer der skal læse den, så er de motiverede for at stave korrekt. Og når de arbejder med at stave de ord de bruger, så lærer de at stave de ord de bruger. Og det er jo smartere end at de kan stave ord de ikke bruger...


Så lad os få smidt de diktater og staveord på porten! Det er spild af alles tid - og det ødelægger ungernes glæde ved skriftsprog. Det er synd - det er hårdt nok i forvejen at skrive - det behøver ikke også at være meningsløst eller meningstomt eller meningsfremmed...


Jeg fortsætter jagten på forskning i staveundervisning... Hvis der er nogen derude der kender forskning i stavning - så sig til. Også hvis den modsiger min antagelse - det er godt at blive udfordret, for så kan man enten blive skarpere på sine egne argumenter - eller overbevist...


Redigeret 7. juni

SvarAbonner
Svar: Staveundervisning er spild af tid...09/05/201116:52
AfCamilla Dayyani0svar

Hej Jeppe


Det er sindsygt interessant, det du påstår her. Som aktiv dansklærer har jeg dog svært ved at se, at decideret undervisning i grammatik og stavning helt kan undværes.

Læsning er uden tvivl meget afgørende. Men mener du, at man slet ikke skal komme ind på ordklasser og staveregler? Jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal gøre mine elever opmærksomme fx på deres gentagne nutids-r-fejl, hvis jeg ikke kan henvise til ordklasser.

Jeg savner en mere uddybende erstatning for mine nuværende metoder end "blot" læsning og kommunikationskompetence...

SvarAbonner
Svar: Staveundervisning er spild af tid...10/01/201109:43
AfKirsten LundSocial Media3svar

Hej Jeppe.

 

Interessant indlæg. Det slår mig jo også at isoleret/kontekstfri undervisning i traditionel stavning må være meget abstrakt for små poder.  Jeg kender ikke til forskning specifikt ift. stavning, men nogle konkrete eksempler fra virkeligheden om at lære at læse og lære grammatik...

 

Min egen søn har fået traditionel undervisning i at lære at stave, da han gik i de små klasser, men da han gik i 2. klasse kunne han stadig ikke læse. Hjemme indførte jeg  træning i 10 min. hver dag i traditionel stavning og læsning, men det  var stor modstand fra ham og hjalp heller ikke.    Så begyndte jeg at læse højt for ham i Jumbobøger, og inden længe læste han selv jumbobøgerne, fordi han syntes det var spændende historier !

 

Et andet eksempel fra en lærer jeg kender der underviser i engelsk på 8-9. klasses niveau. I stedet for at undervise i reglerne for engelsk grammatik, så præsenterede hun fx eleverne for en række forskellige udsagnsord, og bad eleverne om selv at gætte/udlede hvad reglen var - fx for datidsendelser og lign. - dvs. hun bad dem om selv at tænke/regne den ud, og det fungerede også rigtig godt.

 

Det første eksempel sætter stavning ind i en kontekst på den måde at læse bliver et middel - og ikke et mål i sig selv - til at lære sig at læse de spændende  jumbobøger, når nu mor'en ikke kunne læse højt i flere timer hver dag... Idag har vi en samling på vel 100 jumbobøger :)

 

Det andet eksempel er stadig udenfor kontekst, men sætter dog hjernevindingerne i gang hos eleverne - dvs. flytter fra fokus fra undervisning til læring, og tilgodeser måske også noget med at kunne se mønstre i noget fremfor at terpe regler.

 

Et tredie eksempel handler ikke om stavning, men om en kreativ måde at gøre 'kedelige' emner interessante, fordi de indgår i en relevant kontekst: Social- og sundhedshjælper elever skulle lære serviceloven i samfundsfag - dvs. tørre paragraffer, som de skal kende til i deres arbejde. Underviseren lavede en konkret case med virkelighedsnære dagligdagsscenarier på en webside med tilhørende spørgsmål og dilemmaer, som de skulle forholde sig til. Deres besvarelser skulle de lægge på en dertil indrettet blog, og både underviseren og nogle eksterne praksisfolk kommenterede elevernes besvarelser på bloggen. En måde at gøre noget kedeligt (paragrafferne), men også nødvendigt stof, til redskaber (i stedet for det centrale)  i en relevant og praksisnær case - og yderligere styrket af de eksterne praksisfolks tilstedeværelse.

 

Hvad var det nu Lars Qvortrup sagde til en eller anden konference - noget i retning af: "Hvem fanden har opfundet stil og diktat?? - hvor findes det ude i samfundet? - det er da skolens konstruktion !!"   - beklager ederne, men sådan cirka blev det sagt ;)

 

Mvh Kirsten

SvarAbonner
Svar: Svar: Staveundervisning er spild af tid...16/01/201121:47
AfJeppe Bundsgaard2svar

Kære Kirsten

Tusind tak for dine eksempler - de er jo helt i tråd med mine egne erfaringer - og med læringsvidenskaben, som desværre ikke har haft så stor indflydelse på praksis som man kunne håbe...


Jeg har i mellemtiden haft nogle studerende som har skrevet en opgave om stavning - jeg håber jeg kan få dem til at publicere den på nettet, så vil jeg henvise til den her fra siden. Der er mange gode pointer - og gode vinkler på hvordan stavning faktisk kan læres i kontekst.


Se i øvrigt dette udmærkede undervisningstiltag som en af lærerne i KOMPIS-projektet har udviklet - der er meningsfuld skrivning og stavning...

Mvh

Jeppe

SvarAbonner
Svar: Svar: Svar: Staveundervisning er spild af tid...17/01/201112:48
AfKirsten Lundsocial media1svar

Hej Jeppe - tak for svaret, men dit link giver en side uden synderlig indhold?

SvarAbonner
Svar: Svar: Svar: Svar: Staveundervisning er spild af tid...17/01/201113:00
AfJeppe Bundsgaard0svar

Hej Kirsten

Du har ret - en teknisk bommert.


Hvis du går ind her: http://www.kompis.dk/main/undervisningsinspiration/dansk/information/ og vælger undervisningsforløbet top-10-nyheder er du det sted jeg ville have linket til...

Mvh

Jeppe

SvarAbonner
Webmaster: Jeppe Bundsgaard
Sidst opdateret: 25-01-2016
Denne sides adresse: www.jeppe.bundsgaard.net/weblog/index.php
108364 besøg på sitet. Vis flere statistikker.
Send til en ven Udskrift Fold ud Kontakt Site map
SmartSite Publisher